pátek 17. července 2015

Znovuobjevení západočeského baroka

O barokních a jiných krásách

Vrcholem neuvěřitelně bohatého programu evropského města kultury Plzně je festival „Devět týdnů baroka“. Kostely a kláštery, hrady a zámky, odlehlé vesnice i turisty vyhledávaná města – tam se koná tento mamutí projekt, který koncem července započal a 30. srpna skončí. Samozřejmě během toho bude možnost vyslechnout spoustu barokní hudby, v podání mezinárodně známých hudebníků, ansámblů a orchestrů, barokní slavnosti bývají pastvou pro oči i pro uši, experti pak přednesou informativní přednášky.

Z jedné třetiny je tento barokní festival, který každý týden probíhá na jiném místě, už za námi.

Během prvního týdne měli návštěvníci festivalu možnost objevit kostel svatého Nepomuka v Nových Mitrovicích,

Pohled do barokního interiéru kostela svatého Jana Nepomuckého v Nových Mitrovicích


v druhém týdnu to bude okolí fascinujícího, stověžatého města Klatovy, které je charakteristické jezuitským barokem,

Věže v Klatovech: vlevo Černá věž z poloviny 16. století vysoká 81,60 m, vedle dvě věže jezuitského kostela, na kterém pracovali kolem poloviny 17. století italští stavitelé Carlo Lurago a Giovanni Domenico Orsi de Orsini a také Kilián Ignác Dientzenhofer, v Praze narozený stavitel pocházející z německé umělecké rodiny, který hodně pracoval v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

v třetím týdnu bude festival probíhat v okolí Stodu, Dobřan a Přeštic.

Také kostel Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích navrhl Kilián Ignác Dientzenhofer

V následujícím, čtvrtém týdnu se tohoto barokního festivalu intenzivněji zúčastním i já sama:

v rozpadlé vesnici Výškovice

Kaple ve Výškovicích války a následky odsunu nepřestála v úplně dobrém stavu.

v klášteře v Kladrubech

Fasáda klášterního kostela v Kladrubech, vytvořená Johannem Blasiem Santini-Aichlem, potomkem rodiny kameníků, kteří přišli ze severní Itálie do Čech

a především Planá, kde zahraje známá česká cembalistka a varhanice Alena Hönigová (o které ještě budu psát), kterou Německé kulturní fórum střední a východní Evropy již vícekrát zviditelnilo.

A bohatý program plný překvapení a znovuobjevení pokračuje. „Prožít baroko všemi smysli“, jak řekla kurátorka Kateřina Melenová v nedávném rozhovoru s Annette Krausovou pro Radio Prag, je mottem festivalu, jehož více než 120 akcí se odehrává na asi 60 místech. V západních Čechách se totiž nacházejí stavby a kulturní instituce světového formátu. Z politických důvodů upadly v zapomnění, teď se ale patřičně revanšují a vstupují na scénu v plné kráse. I co se péče o památky týká toho Česko v posledních letech a desetiletích neuvěřitelně mnoho dohnalo. Hodně se toho udělalo, hodně se toho dělá a hodně toho ještě zůstává na práci. Takže restaurátorky jako Marcela Sloupová, která pracuje na (samozřejmě barokním) morovém sloupu na hlavním náměstí ve Starém Plzenci, jen tak nebudou bez práce.


Restaurátorka Marcela Sloupová u morového sloupu ve Starém Plzenci


Jako doplnění k architektonickým barokním krásám ráda přikládám – pro povznesení nálady především mužských čtenářů – dvě žijící české krásky, které jsem potkala v Plzni.

Lenka, která se do Plzeňského kraje přistěhovala z Prahy, se věnuje divadlu a hudbě.


Neznámá kráska v kavárně „Inkognito“ v Plzni (zapomněla jsem se jí zeptat, jak se jmenuje)



0 komentářů:

Okomentovat