středa 29. července 2015

Společně se učit

Česko-německá základní škola na hranici

Ne zrovna čerstvá zpráva, kterou přejímám z Radia Prag*, jednoho z mých nejspolehlivějších zdrojů o Česku.

Počátkem příštího roku v Železné Rudě/Markt Eisenstein, na hranici Bavorského lesa a Šumavy, zahájí svůj provoz česko-německá základní škola, první svého druhu.

Na tom se nedávno dohodli starosta Michal Šnebergr z české Železné Rudy a starosta Charly Bauer z německého Bayerisch Eisensteinu. Základní školu v Bayerisch Eisensteinu musela být pro nedostatek žáků uzavřena, zatímco relativně nová škola v Železné Rudě má o hodně méně studentů, než by mohla přijmout.

Tak co teď? Vzorová příhraniční dohoda: bavorské děti budou chodit do 2 kilometry vzdálené české školy místo do Zwiesel, který je vzdálen celých 15 kilometrů. Ve škole budou společně se svými českými spolužáky vyučováni dvoujazyčně.

Projekt měl odstartovat až v následujícím roce, ale na obou stranách je o něj takový zájem, že začne už v roce 2015/2016.

Brzy mě čeká dovolená v Itálii (to i městská kronikářka smí), na počátku školního roku se tam ale určitě vydám a promluvím si s oběma starosty. Tento projekt oboustranného poznávání a porozumění, kde jazykové bariéry zanikají, nelze jen tak přejít

* Radio Prag: Gemeinsam lernen. Železná Ruda und Bayerisch Eisenstein wollen eine tschechisch-deutsche Grundschule

0 komentářů:

Okomentovat