neděle 3. května 2015

Český film objevuje romskou tématiku


 
V současné době oblíbené téma hraných filmů: Romové

Už zase vyhrál film „Cesta ven“

Už zase „Cesta ven“. Právě skončil 28. ročník plzeňského filmového festivalu Finále a i tady film Petra Václava bodoval – stejně jako v Cannes v roce 2014 a v únoru 2015 na Zlatých lvech. Film nesoucí nálepku „sociálního dramatu“ byl vyznamenán „Zlatým ledňáčkem“. Vypráví příběh romské rodiny (respektive mladé romské ženy), která chce uniknout svému tradičnímu prostředí – proto ten název „Cesta ven“, ve svém snažení ale znovu a znovu naráží na předsudky a vyloučení. Žádný romský folklor, ale realisticky vystavěný a bravurně natočený film, neromantický pohled na (včera, dnes, zítra) neromantický, spíše zřídka „veselý cikánský život“. S úžasnou herečkou v hlavní roli. Klaudiu Dudovou Petr Václav pro tuto roli objevil v obchodě s potravinami v Ústí nad Labem, kde pracovala jako prodavačka. Otevřel jí tak dveře ke slibné kariéře.

Francouzský plakát filmu

Otázkou je, jestli v rozhodování poroty hrála roli skutečnost, že romská problematika je v současné době v Česku (ale nejenom tady) horké téma vyhrocované pravicovými extremisty? Měla jsem se na to zeptat slovenského režiséra a předsedy poroty Roberta Kirchhoffa, když jsme spolu seděli v přecpané, hlučné hospodě Na Parkánu v Plzni u vepřového kolena na plzeňském pivě a pili pivo, co má říz. Nebo možná nesoutěžily žádné jiné filmy, které by „Cestě ven“ mohly konkurovat?

Do Plzně dorazila také českoněmecká filmová producentka Jana Cisar, žijící v Berlíně. „Český film? Myslím, že vznikají velmi, velmi dobré české i slovenské dokumentární filmy, ale u hraných filmů mi připadá, že režiséři příliš často myslí na pouhý úspěch publika a finanční zisk,“ komentuje situaci.

Filmová producentka Jana Cisar
Režisér Peter Zach
Není tu jen kvůli filmovému festivalu. V Plzni připravuje společně s rakouským režisérem Peterem Zachem natáčení dokumentárního filmu o Adolfu Loosovi: o jedinečných interiérech, které byly nedávno zároveň se jmenováním Plzně hlavním evropským městem kultury znovu zprovozněny. Rakousko-český architekt je navrhl na počátku 20. století pro zámožné židovské obyvatelstvo žijící v Plzni. Film by měl mít premiéru v prosinci tady v Plzni.

A ještě jednou k „Cestě ven“: změní něco v postoji „bílých“ vůči Romům? To bych přála téhle jedenáctileté holčičce, která si před pravoslavným kostelem v Rokycanech (kněz je romského původu) hraje se svým malým bráškou, baví se se mnou anglicky a ochotně se usměje, když ji fotím.

Jedenáctiletá romská holčička v Rokycanech


0 komentářů:

Okomentovat