pondělí 17. srpna 2015

»Pěstuj prostor«

Projekt udělal z Plzeňanů zahradníky, kteří pečovali o své rozkvetlé zahrady nápadů

Jak jste již byli na blogu Wolftraud de Concini v posledním příspěvku před letní přestávkou informováni, budou zde v srpnu blogovat žačky Antonína Koláře z Masarykova gymnázia v Plzni. Projekt byl iniciován Českým centrem Berlín a organizací Kulturforum - Německým kulturním fórem střední a východní Evropy. Dnes: Tereza Štaudová

Představte si, že se vám ve vašem okolí něco nelíbí, nebo máte naopak nápad, jak a co by šlo ve vašem městě vylepšit. Projekt „Pěstuj prostor“ pomohlo autorům vybrané podněty zpracovat, zapojit do jejich realizace obyvatele města a získat si pro jejich realizaci i místní správu a potenciální sponzory. Smyslem programu bylo především plnohodnotně zapojit obyvatele do rozhodování o podobě jejich města, posílit spolupráci veřejnosti, odborníků a místní správy a společnými silami uskutečnit co nejvíce změn. Mozaika podnětů také dala představu o tom, v jaké Plzni by lidé rádi žili, co postrádají a co se jim líbí.
 
Almara plná překvapení putuje městem.
Foto: Envic
»Pěstuj prostor« je projektem, který obyvatelé Plzně uvítali s otevřenou náručí. Kdokoli měl možnost navrhnout akci, která by zvelebila Plzeň. Je to program pro kreativní a aktivní občany, kteří se chtějí zasloužit o to, aby Plzeň byla lepším místem k životu.

Projekt »Pěstuj prostor« v Plzni působí několik let a má za sebou i spoustu úspěšně realizovaných akcí. Tou, která se mně osobně líbí nejvíce, je Almara překvapení. Jedná se o skříň vyrobenou ze starého trezoru, kterou lze odemknout až poté, co obdržíte kód. Ten získáte zasláním SMS, vyzvednutím na vrátnici Vědecké knihovny v Plzni apod. Uvnitř lze najít spoustu věcí – od sportovních potřeb, her, dek a knih až po hudební nástroje a výtvarné potřeby. Almara je v Plzni, aby dělala lidem radost. Čas od času se stěhuje na jiné místo, aby procestovala celou Plzeň. Poprvé své taje odhalila ve Smetanových sadech na začátku června 2014. Bohužel, ani tato inspirující akce nezastavila nenechavé české ruce a almaru už stihl kdosi vykrást. I přesto se ale v projektu neohroženě pokračuje a almara si žije svým kouzelným růžovým městským životem.

Jaké si město uděláme, takové ho budeme mít.
Foto: »Pěstuj prostor«
Svůj vlastní nápad může do projektu přihlásit každý, bez ohledu na věk či pohlaví. I na samotných stránkách projektu stojí, že nezáleží na tom, jestli jste dítě nebo senior – důležitá je jen chuť něco změnit. Bohužel si projekt Pěstuj prostor nemůže dovolit realizovat velké projekty, avšak na malé až středně velké nápady, které projdou výběrovým řízením, čeká dotace ve výši až 120 000 Kč. Podporované akce mají pouze tři omezení. Projekt musí zkrášlovat veřejný prostor města, musí být přínosem všem lidem, kteří o něj budou stát, a musí být na území města Plzně.

Logo projektu »Pěstuj prostor«
Programu se neúčastní pouze jednotlivci. Své nápady často posílají i občanská sdružení, například Občanské sdružení Envic, které má na svědomí mimo jiné i Almaru překvapení. Sdružení realizovalo i projekt Zapomenutá zahrada. Jednalo se o úpravy zpustlého ovocného sadu, který byl zkrášlen a nyní se o něj stará samo sdružení. Tento podnět prospívá společenskému a kulturnímu životu v Plzni, neboť se tam pořádá několik komunitních akcí ročně.

Sázení narcisek na bývalé plovárně, která se znovu probouzí k životu.
Na závěr je třeba zdůraznit, že přestože se jedná o výjimečný projekt, jeho fungování je podmíněno zájmem obyvatel Plzně. Proto jakýkoliv způsob podpory projektu Pěstuj prostor má význam a pomůže dělat město Plzeň lepším. Vždyť ne nadarmo se říká: Jaký sadař, takový sad, jaký zahradník, taková zahrada. A dalo by se dodat, jaký občan, takové město.


0 komentářů:

Okomentovat