čtvrtek 6. srpna 2015

Město vytváříme společně!

Dobrovolnické aktivity studentů Plzeň EHMK 2015

Jak jste již byli na blogu Wolftraud de Concini v posledním příspěvku před letní přestávkou informováni, budou zde v srpnu blogovat studentky Antonína Koláře z Masarykova gymnázia v Plzni. Projekt byl iniciován Českým centrem Berlín a Německým kulturním fórem střední a východní Evropy. Dnes: Helena Matějková

Dobrovolníci pomáhali opravovat, čistit a zkrášlovat Plzeň v rámci příprav projektu Evropské hlavní město kultury 2015. Kromě rozmanitých zásahů do veřejného prostoru jsou do projektu zařazeny také sociální, kulturní a další aktivity, které se snaží dát městu více barev, přispět k lepšímu soužití obyvatel a sdílet veřejně hodnoty, které jsou mnohdy skryté za branami handicapů, zapomnění a nevšímavosti.

S přehoupnutím se do roku 2015 se Plzeň stala Evropským hlavním městem kultury a díky tomu otevřela svou náruč návštěvníkům i umělcům z celého světa. V průběhu roku se ve městě samém i v jeho okolí probíhají nejen kulturní a hudební akce, ale konají se i vzdělávací přednášky a semináře. Na to, aby vše probíhalo, jak má, ale nestačí jen jednotlivci z organizačního týmu, naše město potřebovalo značnou posilu. Proto se již před lety začali Plzeňáci i mimoplzeňští obyvatelé zapojovat do dobrovolnických aktivit. Jednou z nich je Klub strážných andělů.



Klub strážných andělů nabídl svou náruč každému nadšenci, který měl zájem přiložit ruku k dílu při přípravách jakýchkoliv akcí organizace Plzeň 2015, a také při jejich pozdější koordinaci. Nabídka je opravdu pestrá a možnost seberealizace si najdou všichni – nejen po zážitcích hladoví středoškoláci, ale také i sympatické důchodkyně toužící podporovat své rodné město.

Dobrovolníci natírali městské lavičky
Již minulý rok, kdy přípravy vrcholily, proběhlo nespočet úžasných akcí. Například 6 týdnů baroka předznamenávalo letošních 9 týdnů, do Plzně přijel také francouzský kolotoč Le Manège Carré Sénart, na kterém se dobrovolníci mohli svézt za odměnu při jeho spouštění doprovázeném projekcemi na kostel sv. Bartoloměje. Největší dobrovolnickou akcí byl Anděl fest, festival, který se řídil heslem: „Kulturu vytváříme společně.“ Po celé Plzni probíhalo čištění parků, vymalovávání podchodů, zpřístupňování některých prostor vozíčkářům, nebo také natírání starých laviček. Během tří dnů prodlouženého víkendu v říjnu 2014, kdy tento festival, v pořadí už druhý, proběhl, si každý mohl vybrat aktivitu podle vlastního zájmu a časových možností. Ve staré synagoze měli dobrovolníci možnost obnovit Zahradu vzpomínek – památník, který vznikl k šedesátému výročí zahájení deportací Židů na trase Plzeň - Terezín. Zde bylo potřeba očistit celkem 2600 větších kamenů a znovu na ně napsat jména židovských obětí. I přes bolavá záda těch, kteří zde pomáhali delší dobu, měla tato pietní akce obrovský úspěch.

Dobrovolníci se zapojili do obnovy památníku Zahrada vzpomínek ve Staré synagoze.

Do dobrovolnického programu jsem se přihlásila v srpnu roku 2014. Netrvalo dlouho a už jsem byla pozvána na první informační schůzku. Sezení se neslo v příjemném duchu, místnost byla rozzářena žlutou barvou, která byla pro ten den jakýmsi dress codem. Přišel se nám představit také umělecký ředitel Plzně 2015, Petr Forman. Začal vyprávěním o svém životě a jeho blízkém vztahu k Plzni a pokračoval pozváním na první oficiální jízdu na francouzském kolotoči Le Manège Carré Sénart na náměstí.

V tričku dobrovolníka.
5. září jsem tedy seděla na hlavě bizona a jako hrdá dobrovolnice mávala na deset tisíc lidí mačkajících se na náměstí při zahájení. Bizon koulel očima, stříhal ušima a já si chválila skvělý začátek dobrovolnictví pro Plzeň 2015. A tímto úžasným zážitkem to rozhodně nekončilo. Zanedlouho jsem totiž v kulturním domě Peklo přebíhala mezi šatnou-infopultíkem a hlavním sálem, kde se konala akce Naše-vaše kultura. I jako dobrovolnice se žlutým puntíkem na tričku jsem mohla ochutnat cizí kultury, poslechnout si hudbu, shlédnout tanec exotických národů a nakoupit pár suvenýrů pro ty, kdo tu možnost neměli.

Natírání laviček v Borském parku.

V dalších měsících jsem mimo jiné informovala přijíždějící české i zahraniční hosty na akci Open Up, půjčovala koloběžky na Náměstí Republiky, natřela nespočet starých laviček v Borském parku a uctila památku židovských obětí transportů do Terezína. Měla jsem možnost mluvit anglicky a německy, poznala jsem spoustu zajímavých lidí, ochutnala pečenou housenku, zlepšila své organizační schopnosti a užila si spoustu zábavy. Dobrovolnictví pro Plzeň 2015 nejen vyplňuje můj volný čas, ale také mě naplňuje.

Dobrovolnické aktivity pro Plzeň 2015 jsou velice různorodé. Zájemci si mohou vybrat mezi informováním o dané probíhající akci slovem i letáčky, vyplňováním dotazníků se zúčastněnými či staráním se o umělce, kteří do města přijeli. Jediné, co by člověku nemělo chybět, je nadšení pro věc a akceschopnost.

Více informací o dobrovolnictví i akcích Plzně EHMK 2015 se můžete dozvědět na www.plzen2015.cz.

0 komentářů:

Okomentovat