čtvrtek 21. května 2015

Znovu o odsunu


Gesta smíření

Včera večer, když jsem zrovna chtěla zveřejnit svůj nový blog – tentokrát na téma gastronomického požitkářství: o mé nejoblíbenější kávě tady v Plzni a mém nejoblíbenějším nápoji (kterým není pivo – Plzeňané prominou –, ale turecká káva). Jenže v tu chvíli se ke mně dostala zpráva z Radia Prag (všem, kteří se zajímají o Česko, tímto doporučuji odebírat denní zpravodajství v němčině www.radio.cz), která mě zčásti potěšila a zčásti šokovala. Annette Kraus, redaktorka německojazyčných pořadů Radio Prag, která se mnou před asi dvěma týdny dělala rozhovor, informovala o dvou faktech, které se týkají odsunu sudetských Němců v roce 1945 (tomuto tématu jsem se ve svých blozích věnovala už několikrát).

První zpráva, kterou okamžitě převzalo mnoho německojazyčných médií, je potěšující: Brněnský magistrát v čele s primátorem Petrem Vokřálem odhlasoval přijetí „Deklarace smíření a budoucnosti“, v níž lituje nuceného vysídlení někdejších německých spoluobčanů po druhé světové válce. Toto prohlášení se vztahuje především k brněnskému „Pochodu smrti“ na konci května 1945, při kterém (cituji ze zprávy Radio Prag) „bylo tisíce lidí nuceno na základě principu kolektivní viny a kvůli svému jazyku pěšky opustit své město“. Kolem 2000 lidí z celkem 20 000 vyhnaných osob tento několikadenní pochod pak nepřežilo.

Šokující, nebo alespoň překvapivá je pro mě, která vždycky smýšlím pozitivně a smířlivě, druhá zpráva: Dle nedávného výzkumu byl podle 70 % Čechů odsun Němců „nevhynutelný“, 61 % jej prý dokonce „schvaluje“. Násilnosti během nuceného vysídlení odsuzuje 78 % dotázaných, ale dvě třetiny omluvu za tehdejší události nepovažuje za „nutnou“. Pro novou generaci je odsun ovšem nepřijatelný.

Zástupce nové generace, která se odsunem zabývá kriticky, je mnou již několikrát citovaný Lukáš Houdek, 31letý český fotograf. Fotografie z jeho současné pražské výstavy „Odsun/Evacuation“.


Tímto tedy děkuji brněnskému primátorovi Petru Vokřálovi – a doufám, že vzhledem k tomuto gestu smíření při příštích volbách nezaznamená úbytek hlasů – jak tomu bylo před dvěma lety při prezidentské volbě: Karel Schwarzenberg, který byl nejuznávanějším kandidátem, prohrál (taky) kvůli svému výkladu usmíření a porozumění. Volby pak vyhrál Miloš Zeman, který Schwarzenberg za jeho ochotu ke smíření tvrdě kritizoval.


0 komentářů:

Okomentovat