pondělí 18. května 2015

„Kostel duchů“ v Lukové


32 obyvatel se vrátilo

 
Instalace Jakuba Hadravy v kostele sv. Jiřího v Lukové

Když Jakub Hadrava – při hledání tématu pro svoji bakalářskou práci – v téměř liduprázdné vesnici Luková u Manětína, severně od Plzně, objevil kostel sv. Jiří, studoval Fakultu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni. Opadávající omítka, vybledlé fresky, prázdné oltáře. Symbol rozpadu a rozkladu. Výzva pro mladého umělce.

I domy v Lukové už zažily lepší časy.

Jeho spolužáci s ním podstoupili půlhodinovou torturu a nechali na sobě uschnout lněné a krajkové látky napuštěné sádrou. V nejrůznějších polohách. V kostele sv. Jiřího tak dnes sedí a dřepí 32 jako by zahalených, bílých postav, některé se o sebe vzájemně opírají a přibližují se k nám. A když člověk chvíli natahuje uši, má pocit, že je slyší, jak si něco šuškají a přeříkávají své modlitby. Doposud zapomenutou vesničku nyní navštěvují turisté z celého světa, „kostel duchů“ vesničku proslavil a doufejme že přinese také peníze pro nutné renovační práce.

Petr Koukl, „klíčník“ kostela sv. Jiří v Lukové
„Až do konce války tady v Lukové žilo kolem 80 až 100 obyvatel,“ vypráví Koukl, který má klíč od kostela, který trochu ční nad vesnicí, „dnes jsou to čtyři lidé: moje rodina a jeden 90letý muž. Na víkend a v létě sem přijíždí pár Čechů, kteří si tu koupili domy, takže nejsou původně odsud.“

Z těch 80 až 100 sudetských Němců, kteří na konci války z Lukové byli vyhnáni (jazyková hranice se nacházela pár kilometrů odsud směrem na východ), se sem tedy vrátilo 32 obyvatel, do svého vesnického kostela, ve kterém se vždycky modlili.

„Věřící“ je titul, který Jakub Hadrava, mladý designér s dlouhými vlasy a intelektuálskými brýlemi, dal své instalaci. Pro hodně návštěvníků je ale 32 bílých „duchů“ bez tváře v Lukové více než efektním uměleckým dílem. Jsou pro ně tragickou vzpomínkou na tragické časy vysídlování Němců z Čech.

Pohled z galerie uvnitř kostela sv. Jiří v Lukové





 
„Věřící“ v kostele sv. Jiří v Lukové

P.S.:
V pražské Artinbox Gallery byla nedávno zahájena výstava „Odsun“. Český fotograf Lukáš Houdek (který se tímto tématem zabývá již několik let) a francouzský fotograf Philippe Dollo v ní prezentují až do 12. června svá díla na téma vysídlení Němců z Čech.

Telefonická kontakt při zájmu o návštěvu kostela sv. Jiří v Lukové: +420 606 169 636


0 komentářů:

Okomentovat